Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Cirkulär symbios – hur nyfikenhet och mod skapar hållbar produktinnovation och klimatsmarta samhällen

Föreläsning/Seminarium & Paneldiskussion
tisdag 5 okt 10.00–11.00

Anmälan är stängd

Klimatsmarta bygglösningar och digitalisering som möjliggörare för det moderna samhällsbyggandet

Urban Blomster, marknadschef Byggsystem på Södra skogsägarna berättar om hur de jobbar med klimatsmarta bygglösningar. Han ger en helhetsbild över hur de tänker kring tillämpad innovation för att skapa boendelösningar som möjliggör ett cirkulärt samhälle. Södra är en del av ett unikt samarbetsprojekt för att utveckla en ny hållbar stadsdel i Växjö. Genom att kombinera flera olika kompetenser kommer vi kunna bygga hållbart och modernt, där digitala tjänster öppnar upp för nya möjligheter. Vi vill att fastigheterna ska användas större delen av dygnet och skapa förutsättningar för delningstjänster genom smarta och uppkopplade hus. För oss är det viktigt att bygga ett samhälle där hållbarhet ur flera perspektiv får ta plats.

Hur skapar vi produktinnovation av spill?

När vi jobbar med produktutveckling av räddat spillmaterial är innovationen oftast inte slutprodukten i sig, utan sammansättningen av materialströmmar och volymvariationer, som kan skapa en kommersiellt hållbar produkt. Därför måste vi tänka om kring traditionell linjär produktutveckling och designa för att cirkulera materialet flera gånger. Helena Tuvendal, affärsutvecklare inom cirkulär textil och Pontus Törnqvist, cirkulär designer på The Loop Factory guidar oss igenom hur processerna för hållbar materialinnovation kan se ut. De ger konkreta exempel på hur företagen samverkar för att rädda material som annars gått till förbränning och dra nytta av olika materialströmmar. De kommer att fokusera på att design för cirkuläritet, vikten av att upcycla spillmaterial och hur spårbarhet blir en marknadsfördel.

Fastnat i affärsmodeller? Här får du praktiska tips för tillämpad cirkuläritet!

Tillsammans med talarna och projektet Speed Up Halland djupdyker vi i företagsnära tips för dig som vill börja testa cirkulära lösningar på ett praktiskt och tillämpat sätt. De bjuder på egna lärdomar och delar med sig om de viktigaste stegen att ta för att du själv ska kunna utveckla ett cirkulärt erbjudande.

Medverkande

Urban Blomster (marknadschef Byggsystem, Södra skogsägarna), Pontus Törnqvist (cirkulär designer, The Loop Factory) och Helena Tuvendal (affärsutvecklare inom cirkulär textil, The Loop Factory).

#cirkulär ekonomi #design för cirkuläritet #innovation #klimatsmarta samhällen #kommersialisering #materialinnovation #produktutveckling

Ytterligare information

Plats

Online

Språk

Svenska

Målgrupp

Små- och medelstora företag som är intresserade av cirkulär omställning och materialinnovation

Kontaktperson

Har du frågor eller vill veta mer om den här programpunkten? Kontakta Erika Gyllensvaan.

Arrangörer

  • Coompanion Halland
  • The Loop Factory
  • Speed Up Halland
  • Södra
Senast uppdaterad: 04 okt 2021
Rulla till toppen